Mijn leven begin thuis

Maandag las je hoe ik mijn passie voor organized living ontdekte. Vandaag wil ik, in het kader van World Mental Health Day, met je delen hoe organized living een positieve invloed heeft op mijn mentale gezondheid.

Ik ben hoog sensitief. Geluiden, licht, kleuren, geuren, televisiebeelden, maar ook de algemene sfeer van een ruimte kunnen me ineens (extreem) moe laten voelen. Dit noem je overprikkeling en het komt bij mij vooral voor wanneer ik mijn grenzen niet in acht neem. Op zichzelf is hoog sensitiviteit geen mentale aandoening, maar in mijn geval kan het leiden (en heeft het geleid) tot depressie, wat wel een mentale aandoening is.

Zo veel prikkels

Overprikkeling kan overal plaatsvinden, er zijn overal zo veel prikkels in je leven. Bijvoorbeeld als het ergens muffig ruikt, als een winkel vol hangt met schreeuwerige reclame of als er ergens harde muziek is. Simpele taken als boodschappen doen, door verkeer fietsen, werken, uitgaan of naar een pretpark gaan kunnen leiden tot overprikkeling. Als uit het niks voel ik me moe, chagrijnig en heb ik geen behoefte meer aan sociale contacten. Als ik mentaal niet sterk in mijn schoenen sta, is mijn huis een veilige plek om op adem te komen en te rusten. Ik wil dan alleen nog maar thuis in het donker onder de wol kruipen.

Mijn veilige plek

Thuis voel ik me meestal beter en meer energiek dan buiten de deur. Het is de plek waar ik het drukke leven van buiten kan achterlaten. Gelukkig ging er na vele jaren overprikkeling een lampje aan! Wat als mijn huis niet alleen maar is om in weg te kruipen, maar de ideale plek zou zijn om mijn leven weer een positieve kant op te sturen? Wat als mijn huis me ondersteund met mijn dagelijks leven, in plaats van me tegenwerkt en moe maakt? Ik wilde van mijn huis het hoofdkantoor van mijn leven maken, om zo nieuwe kansen aan te grijpen en beter moeilijke periodes te navigeren. Zo begon ik, met behulp van mijn passie, de plek te creëren die mijn leven weerspiegeld.

Loslaten

Ik keek thuis eens goed om me heen. Ik had stapels met spullen die geen vaste plek hadden, bewaarde spullen uit schuld of om ze ‘ooit’ te gaan gebruiken. Dat moest anders! Ik begon door al mijn spullen 1 voor 1 door mijn handen te laten gaan en me te bedenken: “Helpt dit voorwerp mij met wie ik ben en wil zijn?”. Ik liet heel veel spullen los en nam afscheid van oude ideeën en plannen die nooit tot uitvoering kwamen. Ook mentaal liet ik veel ballast los en maakte ik ruimte om niet alleen achterom, maar ook vooruit te kijken. Vele vuilniszakken later stond er een nieuwe basis.

Omring jezelf met je leven

Ik begon me meer te omringen met wat belangrijk voor me is. Niet alleen met dierbare spullen, maar in de hele organisatie van mijn huis. Ik creëerde een werkplek in de woonkamer voor mijn hobby en later mijn werk. Ik hoef nu niet meer voor in een overvolle kast te duiken of plek op mijn eettafel te maken. Wat ik belangrijk vind, heeft een podium in ons huis en ik heb het mezelf zo makkelijk mogelijk gemaakt om te kunnen doen waar ik energie van krijg!

Ik creëerde routines die ondersteunen hoe we als gezin leven. Denk aan elke ochtend samen aan tafel ontbijten. Onze ontbijtspullen staan in een handige bak in de kast (en koelkast), zo staat alles in een wip op tafel. Ons huis werkt vóór ons in plaats van tegen ons. Voor mij persoonlijk scheelt dat vooral veel overprikkeling. Ik kan nu mijn kostbare energie voor belangrijkere zaken gebruiken dan overvolle kasten en frustrerende routines.

In beweging

Ik maakte in mijn hele huis ruimte voor wie ik wilde zijn en ik groeide langzaam toe naar een nieuwe carrière. Nu krijg ik thuis energie om me te focussen op wat ik belangrijk vindt in mijn leven. Natuurlijk hebben we ook drukke dagen, ruzies en frustraties, maar er staat een goede basis. Het proces van organized living stopt eigenlijk nooit. Je bent als mens in beweging en daarmee verandert ook je behoefte in huis. Door mezelf regelmatig af te vragen hoe ons huis voor ons functioneert, kan ik het mee laten groeien met de behoeftes van mijzelf en mijn gezin.

The big picture

Uiteindelijk gaat organized living niet om perfectionisme, niet om hoe recht je kopjes in de kast staan of dat al je handdoeken dezelfde kleur hebben. Het gaat om de ‘big picture’ van je leven. Het is een manier om je focus nog beter te kunnen leggen op wat JIJ belangrijk vindt in je leven. Wat ons uiteindelijk gelukkig maakt zijn niet onze spullen, maar onze gezondheid, onze dierbaren en de ervaringen die we in het leven kunnen opdoen!

Website en foto's copyright Eveline Bregman & Eveline Organized Living