Minimalisme is misschien niet wat je denkt dat het is…..welke associatie krijg jij erbij?

Strak witte kamers? Je matras op de grond? Eén kopje in de kast? Geen kussens, geen aankleding? Waar je aan denkt is ook minimalisme, maar wel minimalisme in de binnenhuisarchitectuur. Het minimalisme waar ik het over wil gaan hebben is een levensstijl die helaas vaak verward wordt met deze interieurstroming.

“Minimalisme isn’t about removing things you love. It’s more about removing things that distract you from the things you love.”   Joshua Becker

Verademing

Ik ontdekte minimalisme ongeveer 3 jaar geleden. Ik vond het een verademing. Ik heb een achtergrond in interieurstyling en ik had dezelfde vooroordelen als heel veel andere mensen als ze het woord minimalisme horen. “Ik ga toch zeker niet al mijn spullen weg doen!” Maar toen ik er wat meer mee in aanraking kwam zag ik dat ik dat helemaal verkeerd had. Er is geen opper-minimalist die bepaald wat jij weg moet doen! Er zijn geen regels over hoeveel sokken en mokken je mag hebben!

Er is maar één ‘regel’: “Leef met niet meer dan je nodig hebt”. 

Onderscheid maken

Het mooie van minimalisme is dat hij bepaald hoe dat er voor jou uitziet. JIJ bepaald wat je nodig hebt, jij bepaald waar je gelukkig van wordt en wat overdaad is. Het begint met bedenken wat je eigenlijk van het leven wil. Wat maakt je gelukkig en wat wil je nog bereiken? Heb je daar geen idee van, dan kan het interessant zijn om een te kijken naar wat je bezit. Welke van je spullen maken je echt blij? Sprongetje-in-je-hart blij? Kriebels-in-je-buik blij!

Vind je het moeilijk om dat te bepalen? Een sessie met een professional organizer kan daar een uitgelezen moment voor zijn om eens echt goed naar je spullen te kijken. Die helpt je namelijk om vragen te stellen die je op een andere manier naar je spullen laten kijken.

Hoe meer je kunt bepalen waar je wél gelukkig van wordt, hoe makkelijker het wordt om de overdaad los te laten. Want waarom zou je tegen spullen gaan aankijken, of erger nog je eraan irriteren, die je helemaal niet eens blij maken?!

“The space in which we live should be for the person you are becoming now, not for person you were in the past.”   Marie Kondo

Groeiproces

Minimalisme is geen doel dat je kan bereiken. Het is geen eindpunt, je bent niet geslaagd als je nog maar ‘x’ aantal spullen hebt. Het is een groeiproces, een levensstijl. Je kunt nog zo goed hebben opgeruimd met minimalisme in je achterhoofd, maar er komen ook weer nieuwe spullen in je leven en je veranderd als persoon. Minimalisme is je bewust blijven van wie je bent, waar je heen wilt met je leven en hoe dat kan veranderen.

Wanneer je je meer en meer bewust wordt van waar je je geld en energie aan verspild, groeit je bewustzijn van hoe JIJ wil dat je leven eruit ziet. Van de spullen in je huis, groei je langzaam naar andere aandachtsgebieden toe: je vrijetijdsbestedingen, je sociaal leven, je carrière en je gezin. Je wordt je bewust van de hoeveelheid verplichte agendavulling zoals verjaardagen waar je eigenlijk niet naartoe wilt, een baan die je niet met passie vervult, een overdaad aan buitenschoolse activiteiten voor je kinderen.

Nieuwe focus

Minimalisme dicteert niet hoe jij je leven MOET leiden, maar het kan je wel een rede geven om eens goed naar je leven te kijken. Het kan je hernieuwde focus geven om te kiezen voor je dromen van nu of doelen die je onbewust had verlaten. Het geeft je toestemming om los te laten wat je alleen maar als last met je meedraagt: spullen, vrienden, verplichtingen, verwachtingen.

Focus op wat voor jou belangrijk is, wat je voor jou gezin wilt bereiken, hoe de plek eruit ziet waar je weer tot rust kunt komen en jezelf kunt opladen om uit het leven te halen wat er in zit!

“Maybe the life you have always wanted, is buried under everything you own.”  Joshua Becker

Auteur: Eveline Bregman

Website en foto's copyright Eveline Bregman & Eveline Organized Living