Stop de druk, druk, drukte!

Op deze zondagochtend kijk ik vooruit naar de week die komen gaat, de drukke week voor kerst. De week waarin ik op de vraag: “Hoe gaat het?” alleen nog maar wil antwoorden: “Druk! Moe! Ik weet eigenlijk niet meer hoe het met me gaat, geen tijd voor gehad om erover na te denken!”.

Stop the glorification of busy!

Ik ben begin 2018 geïnspireerd geweest om minder “druk” te zijn. De quote hierboven openede een deur naar wat ik heel erg verlangde, namelijk drukte niet meer als een graadmetere zien voor hoe relevant mijn leven of mijn persoon is. Drukte wordt tegenwoordig bijna als een soort medaille gedragen. Alsof je leven meer waard is als je kunt antwoorden dat je zo druk bent met sociale verplichtingen, verbouwpraktijken en je kinds 500 hobbylessen. Maar is dat zo? Loop je je eigen leven niet voorbij? Vind ik het als luisteraar inspirerend als iemand zegt dat hij druk is? Of is het een manier om het gesprek zo snel mogelijk dicht te laten slaan? De nieuwe “prima”?

Is “druk” dat wat je zegt als je niet kwetsbaar wilt zijn, als je niet wilt toegeven dat je eigenlijk niet zo goed weet waar je leven naar onderweg is en je niet durft stil te staan om te kijken naar hoe het anders zou moeten? Dat je jezelf dus maar zo druk mogelijk houd, omdat het dan in ieder geval lijkt alsof je wat bereikt hebt. Als een schommelstoel, heb je de hele tijd bewogen, maar ben je geen cm vooruit gekomen. Dat wat je zegt als je niet durft toe te geven dat je elke middag op bed ligt te rusten (mijn gemiddelde December) omdat de constante overprikkeling van versieringen, extra activiteiten, extra familiebezoeken en drukke kinderen je uitput. Dat wat je zegt als je bang bent dat de ander je daar voor zal beoordelen?

Tijdens de decembermaand, is het voor mij extra belangrijk om de drukte niet de overhand te laten nemen en mijn geluk voor die maand niet te laten uitdrukken in de hoeveelheid verplichtingen die ik wel niet in de maand kan proppen.

Hoe dan?

Ik ben zeer kieskeurig met welke sint en kerst evenementen ik bezoek. Ik laat elk weekend ruimte om de rust te ervaren die ik nodig heb in deze stimulerende maand, waar overprikkeling ongeveer elke dag op de loer licht. Ik geef mezelf ruimte om overdag een lekkere serie te kijken, ik doe een middagdutje, meerdere zelfs! Ik verruil een uitgebreide maaltijd wat vaker door een lekker broodje met een gekookt eitje of een tosti. Ik geef mezelf de ruimte om niet perfect te zijn…..ik geef mezelf de ruimte om resoluut “nee” te zeggen tegen drukte!

Als ik wil weten hoe het met iemand gaat, hoor ik liever: “Ik heb leuke dingen gedaan, ik heb een fijn boek gelezen dat ik met je wil delen, ik heb nog een lekker recept voor je.”, maar ook: “Eigenlijk niet zo heel goed, mag ik mijn verhaal even bij je kwijt, nu je er naar vraagt?”. En dat is nog maar het begin van de antwoorden die ik eigenlijk wil horen of geven! Ik probeer al een jaar het woord “drukte”of “moe” niet meer te gebruiken als antwoord, maar dat is eigenlijk best lastig. Loskomen van drukte gaat langzaam, maar het kan!

Het afgelopen jaar hebben we zo goed als ieder weekend minstens 1 dag leeg gehouden in de agenda en ook regelmatig een leeg weekend gepland. Dit betekent niet dat we dan alleen maar thuis stilzitten. Het geeft ruimte om de dag in te vullen zoals we ons dan voelen. Soms betekent dat midden op de dag, met mijn lief, op bed een serie kijken terwijl de kinderen beneden Netflix onveilig maken. Of er lekker opuit omdat we ineens ergens zin en energie voor hebben. En soms is het ook een handig moment om huishoudelijke klusjes bij te werken of wat werk af te maken dat is blijven liggen. Een soort buffer dus!

En jij?

En jij? Waar kan jij de komende weken ruimte maken om de drukte langs je heen te laten gaan? Hoe zorg jij dat je een inspirerend antwoord kunt geven aan een vriendin over een boek waar je de tijd voor hebt genomen? Of een droom die je voor je zag voor 2019 omdat je de tijd nam voor een half uurtje op de bank hangen en naar buiten kijken? Je hebt nog tijd in 2018! De donkerste dagen zijn nog op komst en geloof mij maar, die zijn het heerlijkst voor een moment voor jezelf. Weggescholen in je favoriete stoel, bank of zelfs in bed, met je een romantische komedie, dat boek dat al zo lang wacht en het heerlijkste kopje warme thee dat je special voor jezelf hebt gezet!

Gun jezelf rust, zelfs de natuur is niet het hele jaar druk!

Website en foto's copyright Eveline Bregman & Eveline Organized Living