Een wereld vol spullen

Wow……wow wow wow!

“WORLDWIDE 99% OF EVERYTHING BOUGHT IS NO LONGER IN USE AFTER 6 MONTHS.”

Ik lees het nog eens!….SCHOKKEND!

Ik ben door mijn werk natuurlijk al langer bewust van hoeveel spullen we in ons huis hebben. Maar toch vond ik het een schok om te lezen dat we zoveel van onze spullen zo ontzettend kort gebruiken.

Ik kan hier een enorme berg feiten voor je gaan opsommen over verspilling en productiekosten. Maar iedereen die kan googlen kan zelf ontdekken dat:

  • We jaarlijks ongeveer 490 kg per persoon aan afval produceren!
  • De grootste kringloop stichting van Utrecht in 2018 ruim 812.000 kg spullen verzamelde!
  • Het produceren van een plastic literfles 2-5 liter water per fles kost!
  • Een papieren pizzadoos, bordje of frietzak met vlekken helemaal niet in de papierbak mag!

En zo staat het internet vol met berichten over hoeveel afval wij eigenlijk maken. Maar afval is niet alleen wat we wegdoen omdat het vies of op is. Steeds vaker is afval wat we niet meer willen gebruiken, uit de mode is of waar we op uitgekeken zijn.

En wat dacht je van wat we kopen met niet eens de intentie om het lang te gebruiken. Hoe makkelijk is het om even de Action, Xenos of Big Bazaar binnen te lopen en nog even iets te kopen voor jezelf. Want het is maar €1,99 dus waarom niet.  Of kleding bij de Primark, neem er maar gelijk 2 mee, want het kost toch niks.

 

“WE GAAN MET ONZE AUTO VOL SPULLEN NAAR DE KRINGLOOP.”

Met de groeiende populariteit van ontspullen, Konmari en Professional Organizers wordt er op grote schaal spullen het huis uit gedaan. We gaan met onze auto vol naar de kringloop, met het idee dat we het dan niet weggooien en dat het goed terecht komt. Helaas is dat niet helemaal waar. Veel spullen belanden bij de kringloop alsnog in het afval, omdat het kapot, vies of ongewild is.

Maar wat wil ik je dan nu zeggen: dat we niet meer moeten ontspullen?

Dat alles maar naar de stort moet of dat we toch onze zolder vol moeten zetten.

Nee. Ik wil je vooral bewust maken van welke rol spullen innemen in ons leven en onze wereld. Wat ook al spoor ik mensen wekelijks aan om hun ongebruikte spullen de deur uit te doen, toch was ik geschokt door de feiten.

Dit is de wereld waarin we leven en of je het leuk vindt of niet, elke keer dat je iets koopt, kun je er vanuit gaan dat het eens bij het vuilnis terechtkomt.

 

“EEN OPGERUIMD HUIS BEGINT BIJ WAT ER BINNEN KOMT. WAT ER NIET IN KOMT, HOEFT OOK NIET TE WORDEN OPGERUIMD!”

Dus ik hoop dat je mijn gedachtes meeneemt als je bezig bent met ontspullen en winkelen:

  • Dat je hele kledingkast lekker opruimen en leger maken, niet een rede is om daarna voluit te gaan shoppen. Ook niet voor extra opbergmanden en plastic opbergbakken 😉 Koop bewust, bedenk wat je nodig hebt, breng teveel terug naar de winkel.

  • Dat je wat vaker nadenkt over kleine aankopen in verleidelijke, goedkope winkels. Koop je dit omdat je het nodig hebt of omdat je jezelf beter wil voelen? Mag ik bij de laatste de suggestie doen voor een bloemetje 🙂

  • Dat een opgeruimd huis VOORAL begint bij wat er binnenkomt! Laat lekker liggen die gratis zooi bij de kassa. Neem alleen spullen mee naar huis die je wil opbergen, schoonmaken en opruimen.

“NIEMAND HEEFT NOG MEER VOETBALPLAATSJES, WUPPIES, FRUITKNUFFELS, HAMSTERBALLEN OF STICKERBOEKEN NODIG IN ZIJN LEVEN!”

Website en foto's copyright Eveline Bregman & Eveline Organized Living