Wat je jezelf verteld, als je iets wil kopen...
DAT JE EIGENLIJK NIET NODIG HEBT!


"ZO STOND IK DAAR DUS 10 MINUTEN LANG METMEZELF TE DISCUSSIËREN, IN EEN                                     WINKELPAD, OVER EEN AANKOOP VAN MINDER DAN €5!"

Ook ik!

Dit gebeurd mij nog weleens! Ik zie iets dat leuk is (hallo HEMA, moet alles ook zo gezellig kleurrijk en aantrekkelijk zijn?!), vaak is het goedkoop en heeeel vaak is het een nuttig item. Ook heel vaak kan ik het item niet DIRECT gebruiken, heb ik er eigenlijk al VOLDOENDE van of heb ik zelfs al een VOORRAAD! En toch sta ik daar met mezelf te ruziën over een rede om het te kopen. Omdat het me blij maakt, omdat het ècht niet duur is hoor, omdat ik het gewoon graag wil…omdat…omdat…omdat! 

Ja zelfs een professional organizer kan niet altijd op tegen de druk van het willen en het kopen. Maar ik ben me er wel meer dan gemiddeld van bewust dat de stem die in dat winkelpad tegen me praat niet mijn ‘normale’ik is en dat die stem me meestal niet de WAARHEID verteld. Gelukkig kan ik tegenwoordig de verleiding meestal weerstaan. 

 Verleiding 

Het is niet jouw schuld dat je zo vaak dingen mee naar huis wil nemen die je niet nodig hebt, nou ja niet helemaal althans. Tegenwoordig zijn winkels er heel slim in geworden om alledaagse producten, waarvan je er maar 1 nodig hebt of die je OVERAL EN ALTIJD kunt kopen heel aantrekkelijk te maken. Denk aan notitieboeken, pennen, magneten, pennen, tissues, decoratie items en zelfs huishoudartikelen. DEze winkels willen namelijk dat je die spullen die altijd en overal kan krijgen bij HUN KOOPT! Winkels bestaan niet om jou meerder opties te geven, ze bestaan om jou iets te verkopen, omzet te draaien.

Denk maar eens aan de HEMA, IKEA of Xenos. Elke keer als je er naar binnen loopt zie je allerlei kleurige spullen, met een print of in een leuke kleur. Het hele schap ingecoördineerd in die stijl en alles past ook zo gezellig bij elkaar. En elke paar weken//maanden veranderd de print of kleur en zie je dezelfde spullen met een andere lachende lama, luiaard of ananas. Ze creëren een situatie van verleiding, schaarste en NU of NOOIT! En daar kan jouw menselijke brain maar moeilijk tegenop.

" ZO KOM JE ELKE KEER WEER IN DE VERLEIDING OM NOG EEN NOTITIEBOEK TE KOPEN OM THUIS OP JE EEUWIG GROEIENDE STAPEL TE LEGGEN!" 

Je reptielenbrein

Naast je hoofd is een andere schuldige je brein, Ja echt! Je eigen brein helpt je in deze onhandige situatie en geeft je niet een een beetje hulp om eruit te komen. Nog niet althans, want je kunt het brein wel trainen om je vaker ter hulp te schieten. Laten we eerst een kijken naar hoe je brein je eigenlijk in deze situatie helpt.

Je hebt zoiets genaam je REPTIELENBREIN. Dit is een gedeelte van je brein dat al heeeeeel oud is in onze evolutie van dier naar mens en het wil maar 1 ding: OVERLEVEN! Het is het deel van je brein dat heel instinctief en heel snel reageerd, vaak nog voor je iets echt kan overdenken met je meer overwegende breindeel. Dit is natuurlijk heel handig als je aan de kant moet springen voor een fietser, je kind snel van de straat plukt of je verbrand en de pan loslaat. Maar dit brein heeft ook een nadeel. Het reageerd op oude behoeftes om veilig te blijven, geen tekorten te hebben of ongemak te voelen. DIt is je MAAR-WAT-ALS-IK-DAT-NODIG-HEB brein. Dit gedeelte van onze hersenen zal er altijd naar streven om je zo veilig mogelijk te houden, ook als dat betekent dat je omkomt in de spullen, je mentaal vast komt te zitten in een oud trauma  of je nooit de gok durft te wagen voor iets dat je heel graag wil, maar niet durft. 

Herken je die stem die je vaak zegt dat je het ECHT nodig hebt, dat het ECHT heel onhandig is om iets te kopen als je het later nodig hebt, dat het ECHT heel weleens zo kan zijn dat dit item dan niet meer verkrijgbaar is. Ja…die stem…herken je zeker wel hè. Dit is ook de stem die het je zo moeilijk maakt om nieuwe gewoontes aan te leren,  want dat kost energie, is vreemd, dus onveilig en het is gewoon zoveel MAKKELIJKER om het maar niet te doen. Ookal weet je rationeel dat het beter of gezonder voor je is, zoals sporten en gezonder eten.

Nu je snapt dat dit brein veel beslissingen maakt en heel erg veel sterke emoties creëert, kunnen we er wat aan doen! Dat is niet makkelijk omdat je reptielenbrein heel slim en vasthoudend is, maar het kan WEL!

 

De oplossing

STAP 1 NIEUWE VISIE: 

Om sterker te kunnen optreden tegen de valse redenen die je reptielenbrein voor je verzint, helpt het om van te voren te bepalen waarom je hier niet meer naar wilt luisteren. Probeer dit verhaal zo uitgebreid mogelijk te maken en noem zoveel mogelijk voordelen voor jezelf op:

” Ik wil niet meer onnodige spullen kopen omdat het verspilling is van mijn geld. Omdat ik er niet meer de ruimte in mijn huis aan wil geven. Omdat deze onnodige spullen in mijn huis het moeilijker maken om de spullen te pakken en opruimen die ik WEL echt gebruik. Omdat ik er niet echt ruimte voor heb. Omdat ik voor het geld dat ik bespaar andere dingen wil doen waar ik meer gelukkig van wordt, zoals…….(vul zelf in!)”

Krijg je een idee? Maak hier een mooi verhaal van, schrijf het op en hang het op een plek die je ziet, zoals je kleding kast. Om dit kracht bij te zetten kun je ook plaatjes opghangen van wat je WEL wil doen, zodat je ergens naar vooruit kan kijken in plaats van jezelf alleen maar iets te moeten ontzeggen.

STAP 2 HERKENNEN: 

Nu een goed beeld hebt van wat je WEL wil is het een stuk makkelijk om te zien wat je niet wil. Dit vraagt tijd en oefening, maar als je blijft focussen op wat je wil, raak je er meer in getraind. Besef jezelf dat je eigenlijk 2 beslissers in je hoofd hebt: je reptielenbrein dat gelijk heel gepassioneerd een argument gaat maken voor de makkelijkste weg EN je meer rationele brein dat de dingen nog eens overweegt, zich herinnerd wat eigenlijk het plan was en een beslissing neemt.

Probeer ook te herekennen wat je tegen jezelf zegt in een winkel. Denk aan: ik heb dit echt verdiend, het is een goede aanbieding, dit is echt heel handig voor mijn (moeder, oma, man, kids), ik heb dit misschien later nodig, ik verzamel alles met een (lama, ananas, kikker) erop, dit vind ik misschien nooit meer ergens anders!

Wanneer je zoveel mogelijk van dit patroon weet, wordt het makkelijker om het te stoppen.

STAP 3 HERPROGRAMMEREN: 

OK! Hier komt de magic kijken. Er gaat een moment komen dat je door hebt dat je iets wil kopen (of zelfs al gekocht hebt) dat je eigenlijk niet wil of nodig hebt. Als je reptielenbrein al helemaal klaar is om je allerlei BULLSHIT te vertellen, ga jij terug praten. Dit mag natuurlijk in je hoofd zijn, want we willen geen gekke situaties in de winkels 🙂

Je gaat je hele visie uit stap 1 voor de geest halen. Je probeert ieder argument van je reptielenbrein te weerleggen, want je bent ECHT NIET in gevaar, er is hier echt geen noodzaak, crisis of brandje te blussen. Geen enkel item en zeker geen grappige lama magneten aan echt een verchil maken in je leven. Als dat namelijk zo was, had je deze dicussie niet met jezelf. HOUD VOL en WEES STERK! Hoe vaker je dit toepast, hoe beter je er in wordt. Er is namelijk een hele mooie prijs aan het einde!

 

De prijs aan het eind

Je denk misschien welke prijs? Je hebt jezelf net weerhouden om iets te kopen wat echt heel lekker en leuk en geweldig was. Nou ik ga het je uitleggen!

Als je eindelijk dat nutteloze item teruglegt, als je met je hart in je schoenen naar de kassa loopt, misschien een beetje boos dat je iets niet mag van de moeder in jezelf….als je echt weg bent uit die winkel…..als je jezelf realiseert wat je net hebt gedaan….Dan zul je jezelf heel STERK voelen! Je hebt zonet namelijk een GEDUCHTE tegenstander verslagen. Je bent zojuist miljoenen jaren aan evolutie te slim afgeweest. EN JA dat is niet altijd leuk en JA dat is toch met lege handen naar huis. Maar het is ook GEWELDIG! Het is EMPOWERING! 

Je hebt zojuist namelijk controle over je leven genomen. Je hebt hard gewerkt om een keuze te maken die je gaat helpen naar meer geluk, niet minder. We weten allemaal dat spullen ons niet gelukkig maken, niet ECHT en niet op LANGE termijn. Het zijn uiteindelijk maar spullen. 

Echte controle over je leven…echt DURVEN kiezen voor jezelf, wat JIJ wil, JOUW visie voor je toekomst….dat is een gevoel dat je NOOIT meer loslaat. Het is een gevoel dat een vuurtje in je ontbrand en je de kracht geeft om vaker voor JOUW leven te kiezen. Het is iets dat je kan opsparen, laten groeien en kan gebruiken wanneer je weer eens een moeilijk gevecht moet voeren. En de volgende keer is het misschien niet in een winkel, maar dat je ergens anders NEE tegen moet zeggen, tegen IEMAND anders nee moet zeggen. Het is een ONWEERSTAANBAAR LEKKER GEVOEL!!!

Ik heb inmiddels het KIJKEN, KIJKEN…NIET KOPEN tot een kunst verheven. Ik kan zo oprecht blij worden van al die kleurige, vrolijke, slim bedachte, grappige spullen in de HEMA, de vrolijkheid opsnuiven, mijn humeur weer laten schijnen. Over een paar weken liggen er weer hele ander leuke, mooie, nutteloze spullen in die winkel en het kost mij HELEMAAL niets om er van te genieten en met een glimlach weer naar buiten te lopen!

"JE HOEFT IETS NIET TE HEBBEN OF KOPEN OM ER VAN TE GENIETEN.
GENIETEN IS GRATIS!"

Website, foto's en video's copyright Eveline Bregman & Eveline Organized Living